Als gemeente ben je er voor je inwoners. Je maakt beleid, voert het uit en hoopt dat het de effecten heeft die je ermee beoogt. Gemeenten krijgen steeds meer verantwoordelijkheden en dat maakt het stellen van prioriteiten noodzakelijk. Niet alles kan. Er is te weinig tijd en vaak gebrek aan capaciteit. Om er achter te komen hoe de inwoners van je gemeente het wonen, werken en leven in de gemeente ervaren, kan je de burgerpeiling waarstaatjegemeente uitvoeren. Met deze peiling kun je toetsen of je met je beleid op de juiste weg bent. We helpen je graag bij het uitvoeren van deze burgerpeiling.
Onze aanpak bij een burgerpeiling waarstaatjegemeente
Om werkelijk iets te kunnen met de uitkomsten van een burgerpeiling waarstaatjegemeente, heb je twee dingen nodig: een valide onderzoek en voldoende respons. Die twee doelen vormen bij ons het uitgangspunt bij alles wat we doen. We hanteren daarom geen standaard methode, maar passen onze aanpak aan bij wat in jouw gemeente werkt. We kunnen schriftelijk of digitaal onderzoeken en meestal doen we dat in combinatie voor een maximale respons. We hanteren de modelvragenlijst van de VNG. Wil je aanvullende vragen opnemen in het onderzoek, dan is dat vanzelfsprekend geen enkel probleem. We passen de taal en het taalniveau (B1) van de vragen en antwoorden aan op de inwoners. Samen maken we een vragenlijst op maat. Alles begint met een startgesprek, waarin we met elkaar kennismaken. De doelstellingen van het onderzoek, jullie specifieke wensen, bijzonderheden en de planning bespreken. Waar nodig geven we je ook advies. Het vormt de aftrap van het onderzoek wat bestaat uit vier fases:
Onze standaard werkwijze staat garant voor een hogere respons:
Welke gemeenten gingen je al voor
Heb je interesse in onze kennis en dienstverlening voor een burgerpeiling waarstaatjegemeente, maar wil je graag van andere gemeenten horen wat hun ervaringen zijn met ons? Onderstaande gemeenten gingen je voor en zijn vast bereid om hun ervaringen te delen: